Župne obavijesti od 14. do 21. 11. 2021.


14.11.2021.

Nedjelja, 14. 11. 2021. – 33. NEDJELJA „KROZ GODINU“ – Nedjelja bračnih jubileja

 

spomendani i svetkovine  kroz tjedan:

          ponedjeljak sv. Albert Veliki

          utorak – Margareta Škotska; sv. Getruda, djevica

          srijeda – sv. Elizabeta Ugarska

          četvrtak – posveta bazilike sv. Petra i Pavla; obljetnica pada grada Vukovara

 

-         Danas, na 33. nedjelju „kroz godinu“ na misi za narod („pro populo“) proslavili smo obljetnicu bračnih jubileja. Šest bračnih parova iz naše župe obnovili su svoje bračne zavjete. Od srca im čestitamo na njihovoj ustrajnosti i vjernosti, kao što je Krist živi za svoju zaručnicu - Crkvu. Nakon mise u 11 sati bit će krštenje male Elizabete Bogović u župnoj crkvi, a krstit će ju fra Klaudio Milohanović, gvardijan samostana. Čestitamo roditeljima i kumi. Na današnji dan slavimo i sv. Nikolu Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca. Danas je osobito svečano na Jelasu gdje je kirbaj.

-         Sljedeća nedjelja, 21.11.2021. je NEDJELJA KRISTA KRALJA svega stvorenja. Sv. mise su po nedjeljnom rasporedu; 7:00; 9:00; 11:00; 17:00 i 19:00. Na misi u 11,00 prve zavjete položit će č. s. Margareta Mraović, a svečanost će predvoditi preč. Josip Šimatović, župnik župe Sv. Nikole na Udbini i Sv. Jurja u Podlapači. Preporučujemo našu sestre u molitve i kao župna zajednica radujemo se njenim prvim zavjetima.

Na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenog, prema odluci pape Franje slavi se Svjetski dan mladih. Za tu prigodu Sveti Otac je uputio Poruku pod naslovom „Ustani! Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio” (usp. Dj 26,16). Zbog pandemije predviđeni svjetski susret mladih u Lisabonu odgođen je, te će se on održati 2023. godine, Papa u svojoj Poruci poziva mlade da na spomenutu svetkovinu proslave Dan mladih u svojim mjesnim Crkvama. Prihvaćajući poticaj pape Franje, želimo se i u našoj župi pridružiti mladima iz cijeloga svijeta te upriličiti misu za mlade koja će biti navečer u 19 sati.

 

-         Upis svetih misa- za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka iduće godine možete upisati od ponedjeljka, 15. studenog o. g., u radnom vremenu ureda.


-         Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Domovinskog rata- u srijedu 17. studenog u 17,30  bit će upriličena molitva kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata za sve žrtve grada Vukovara i braniteljskih i civilnih žrtava u Domovinskom ratu. Nakon molitve bit će polaganje lampiona duž Vukovarske ulice. Pozivamo sve župljane da se odazovu, a oni koji žive u tom dijelu da upale svijeće i stave na prozor. U četvrtak, 18. studenog u 18,30 u župnoj crkvi bit će sveta misa koju ćemo prikazati za sve poginule i stradale u Vukovaru i Domovinskom ratu.


-         Bračno i obiteljsko savjetovalište (BIOS) Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu u suradnji s Centrom za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu započelo je s provedbom projekta Podrška i osnaživanje udomiteljstva. O temama tko su udomitelji, koji su uvjeti za udomljavanje i tko sve treba udomiteljsku obitelj možete poslužati na tribini koja će biti u petak, 19. studenog u pastoralnom centru. Sve zainteresirane osobe mogu se javiti na e-mail: podrskaudomljavanju@gmail.com jer je broj sudionika ograničen zbog COVID restrikcija.


-           RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI – ministranti i aktivni  župljani su ovih dana na Vaše adrese dostavili prigodni letak s rasporedom BLAGOSLOVA OBITELJI. Ovim putem im zahvaljujemo za nesebično darivanje svoga vremena na korist župi, a tako i Crkvi!

Blagoslov počinje na prvu nedjelju Došašća od 10 sati. Vodite računa da vaši stariji i bolesni članovi obitelji svoju „božićnu“ ispovijed mogu imati za vrijeme blagoslova. Radi broja svete pričesti, dužni ste nam prijaviti svoga člana par dana ranije.  


-         Probe pjevača – utorak i petak od 19:00 sati; DJEČJI ZBOR – SUBOTA U 10:30. Pozivamo MLADE  i STUDENTE da se priključe zboru mladih koji imaju misu u 19,00. Prikažimo malo slobodnog vremena i talenta za Boga i na obogaćenje župnoj zajednici.

 

-         Susret ministranata  u subotu, 21.11.2021. s đakonom. Ministranti obvezni prisustvovati na misi u 10,30, nakon koje će imati susret.

 

-         Spremanje crkve i pastoralnog centra -  ovaj tjedan crkvu  i centar pospremale su gospođe iz 9.-te i 10.-te grupe. Od srca im hvala na njihovom vremenu i trudu. Idući vikend (petak navečer) na redu su gospođe iz 11.-te i 12.-te grupe.

 

-         Župna kateheza za svu djecu koja planiraju primiti sakramente prve pričesti i krizme je obavezna,  od 1. razreda osnovne škole do 2 razreda srednje škole; 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE nakon svete mise u 11,00. Idući tjedan kateheza redovito, u utorak na redu prvi srednje.

  

-         VJERSKI TISAK – možete nabaviti na ulazu u crkvu i pastoralnom centru (Glas Koncila i MAK). Župne KALENDARE za 2022. po cijeni od 12 kn (veliki) i 1 kn(mali) možete nabaviti u suvenirnici, kao i ostale nabožne predmete po prigodnim cijenama.

 

      -   posjetite našu WEB STRANICu ŽUPE (www.zupa-gospe-brze-pomoci.hr) na kojoj možete pratiti sve obavijesti i aktualnosti glede naše       župe i svetišta.

 

-         PRATIMO odluke civilnih i crkvenih vlasti vezano uz COVID situaciju te poštujmo i pridržavajmo uputa koje su izdane od istih.

  

         Zahvala za Vaše darove – LUKNO (uzdržavanje župe) i DAR ZA CRKVU (održavanje objekata)TE ZA NAŠE SVETIŠTE GOSPE BRZE POMOĆI...

 

TEL: 035/410-950; vlč. Anđelko, župnik - 098/92 321 47; vlč. Marko, ž. vikar - 091/17 404 17

zupa.gospe.brze.pomoci@gmail.com; IBAN:HR0223400091110439121

web: www.zupa-gospe-brze-pomoci.hr