Čašćenje Gospe od brze pomoći
Pobožnost Gospi od brze pomoći potječe od redovnica uršulinki američke savezne države Lujzijana i njezinog glavnog grada New Orleansa, kojemu je pokroviteljica dugo vremena i danas. Začeci štovanja ondje sežu u prvu polovicu 18. stoljeća. Glavni promicatelji su bile uršulinke, marljive odgojiteljice djece i mladeži. Prihvatile su ga hrvatske uršulinke, te po dolasku u Slavonski Brod početkom 1957. g. počele ustrajno promicati. Tada su svoje zahtjevno poslanje u teškom vremenu komunizma stavile pod okrilje Gospe od brze pomoći.

One su u suradnji i svesrdnoj podršci s tada jedinim brodskim župnikom i dekanom mons. Vidom Mihaljekom u ovoj crkvi započele duhovnu obnovu obitelji i grada, uslijed praznine koju je ostavljao komunistički sustav.

To se podudaralo sa skorom 100. obljetnicom lurdskih ukazanja, kada je 8. prosinca 1957. g. započela «marijanska godina» za cijelu Crkvu. U želji osnaženja vjere i pobožnosti, đakovački biskup Stjepan Bauerlein predložio je da u obitelji po župama hodočasti Gospin lik. U Brodu je dogovoreno da to bude slika Gospe od brze pomoći. Krenula je Gospina slika iz kuće u kuću, te je svojim pohodima obiteljima budila vjeru, poticala novu nadu i istinsku ljubav. Komunisti su sprječavali Gospin pohod po obiteljima, ali nisu mogli zaustaviti dolaske vjernika grada i okolice k njoj koji je uslijedio, te duhovni preporod koji se osjećao. Bio je to početak novih veza ljubavi prema Mariji kao Majci spremnoj majčinskom blizinom pratiti čovjeka, uočavati njegove svakodnevne potrebe, te na njih odgovarati velikodušnom pomoći.

Tu poruku prenosi Gospin lik, koji daje identitet crkvi i svetištu, te je danas nadaleko prepoznatljiv i jedinstven. On nije kopija Gospine slike iz New Orleansa. Gospa je na njemu prikazana kao blaga Majka sa Djetetom Isusom na krilu. Dijete Isus desnom rukom grli Majku, a lijevu pruža nad njezinu i daruje nebeske milosti, koje Marija svojom ispruženom desnicom posreduje ljudima.

Glavna vjernička okupljanja u ovom svetištu ispočetka su bila uz «devetnicu» pred blagdan Gospe od brze pomoći, koji se slavi 8. siječnja. Ponovne «marijanske godine» 1971., a na pragu slavlja jubileja kršćanstva u Hrvata, proširilo se hodočašćenje svakoga osmoga u mjesecu. I tako je danas, kada svakoga osmoga bude najmanje pet-šest tisuća vjernika kroz dan (u pojedine blagdanske osme i deset do petnaest tisuća) na više svetih misa, pohoda crkvi, tihoj molitvi. Vjernici dolaze također o Gospinim blagdanima i drugim prigodama i to iz grada i okolice, cijele slavonske i bosanske Posavine, kao i drugih krajeva domovine. U novije vrijeme iz Dalmacije i Istre. Čine to organizirano sa svojim župama i molitvenim zajednicama, a brojni kao obitelji i pojedinci. Gospu od brze pomoći rado časte naši sunarodnjaci iz inozemstva, napose za vrijeme blagdana i odmora. Nije rijetkost dolazak vjernika drugih vjeroispovijesti, tako da je ovo svetište mjesto zajedništva u molitvi pred istom nebeskom Majkom.

Posebnost ovoga svetišta je činjenica da ono, u vrevi gradskoga života, trajno ističe potrebu tišine i molitve, te je svakodnevna ili povremena postaja mnogima. U njemu se moli za potrebe Crkve, njezinih pastira i novih duhovnih zvanja, a napose za svekoliko dobro obitelji, supružnika, djece i mladih i brojnih nakana uz to vezanih. Zavjetne ploče u crkvi, te zapisi u župnoj spomenici i spomenici uršulinskoga samostana samo su skromno svjedočanstvo povjere i zahvale mnoštva molitelja i hodočasnika u ovo brodsko svetište kroz minulih pedeset i sedam godina.

Čašćenje Svete Majke Isusove pod ovim časnim naslovom nastavili su, sa sestrama uršulinkama, do danas promicati župnici i upravitelji svetišta Mato Lešić i sadašnji Ivan Lenić, kao i brojni župni vikari i drugi svećenici, a najveći promotori su brojni vjernici i hodočasnici koji pohode ovo svetište.

Osim nepregledne rijeke hodočasnika, svetište su pohodili brojni crkveni pastiri. Posebno su u proteklih pet desetljeća bili upečatljivi pohodi hrvatskih kardinala. Uz ovu središnju gradsku župnu crkvu i svetište održavaju se brojne duhovne obnove, susreti, tribine i okupljanja na različitim razinama.

Svakako valja istaknuti da doći u Slavonski Brod podrazumijeva i pohod svetištu Gospe od brze pomoći, jer je ono istinska oaza duhovnosti za suvremenoga čovjeka, gdje uvijek čeka Gospa od brze pomoći kao Čuvarica grada i Zagovornica svakoga čovjeka.

U Katoličkoj Crkvi Blažena Djevica Marija, Majka Isusova, zauzima vrijedno mjesto. Vjernici je rado časte i preporučuju joj se u zagovor, te mole preko nje pomoć od Boga. Svakako, uvijek imaju na umu da je Marijino zagovaranje oslonjeno na jedino, uvijek temeljno posredništvo njezina Sina Isusa Krista pred Ocem nebeskim.U svojoj bliskosti i odanosti Mariji, a želeći istaknuti njezinu ulogu u Kristovu životu, povijesti spasenja, životu Crkve i vjernika, vjernici su joj pridali mnoge časne naslove, kojima joj se obraćaju. Navode ih posebne molitve nazvane litanijama. Jedan od rjeđe poznatih naslova za mnoge jeste da je Marija „naša Gospa od brze pomoći“ ili „Majka od spremne pomoći“, negdje prisutno „Majka od neprestane pomoći“. Njoj je posvećena jedina župa u Hrvatskoj i najmlađe Gospino svetište u Slavonskom Brodu.

Tim naslovom kojim se vjernici, s pouzdanjem, obraćaju Mariji u isto vrijeme ističu njezinu trajnu prisutnost u životima vjernika po kojoj prati njihovo življenje i njegove potrebe, te im majčinski pomaže posredujući od svoga Sina Isusa Krista pomoć. Ona je Majka spremna pomoći. Kao što je u Kani „požurila“ čas svoga Sina, te izmolila pomoć mladencima, tako s majčinskom ljubavlju „požuruje“ njegovo posredovanje svima koji s pouzdanjem mole, a nalaze se u osobitim potrebama, nedoumicama, nevoljama itd.

U brodskom svetištu već 57 godina pred njezinim likom se mole mnogi u bračnim i obiteljskim potrebama, napose krizama i poteškoćama. Mole se mlade žene koje bi željele postati majkama. Povjeravaju roditelji dobro i budućnost svoje djece. Zazivaju je toliki za zdravlje svojih bližnjih. Mnoga su uslišanja ovdje primljena, koja nisu nigdje zabilježena, nego kod Boga i u srcima onih koji se često vraćaju u brodsko svetište i zahvaljuju Gospi na pomoći, te svjedoče njezinu ustrajnu majčinsku blizinu i potporu kroz život.

O preporukama Gospi od brze pomoći te uslišanjima

Itekako znaju biti dojmljiva svjedočanstva pojedinaca i obitelji o povjeri Gospi od brze pomoći, te uslišanjima koja su primila. Mnoga od njih su uvelike utjecala na njihov daljnji, tako i vjernički život.

Prije nekoliko godina u Gospino svetište, u pratnji svoga prijatelja iz okolice Slavonskoga Broda, došao se osobno zahvaliti mladić iz Subotice, kojemu je majka usadila u srce istinu da Gospi duguje svoj život. Kada ga je nosila u svojoj utrobi, liječnici su još savjetovali da nikako nije dobro da se dijete rodi, da je veliki rizik već početak života, te da će biti tko zna kakvim hendikepima i popratnim teškoćama. Poticali su je na pobačaj. Već su i drugi oko nje počeli vršiti pritisak, da ne izloži svoj život, niti život djeteta neizvjesnostima i nevoljama. Mlada žena je bila u velikim nedoumicama, te je – morajući donijeti nimalo lako odluku – čula za Gospu od brze pomoći, pošla u Slavonski Brod, s pouzdanjem molila i plakala pred Gospinim likom, te s vjerom tražila savjet i pomoć. Kada se vratila kući, čudesno ju je obuzeo mir, donijela je odluku da će – slijedeći svoju savjest, odgajanu kršćanskom vjerom – roditi svoje dijete i prihvatiti ga kakvo god bilo. Ustrajno je molila Gospu od brze pomoći kroz cijelo vrijeme. I, unatoč beznadnoj prognozi liječnika, rodilo se zdravo dijete. Kada je smogla snage, pošla je s još malim djetetom u Brod, te ga – noseći u naručju – hodočasnički obilazila oko crkve, zahvaljivala i plakala od ganuća, jer se nisu ostvarile prognoze liječnike, jer je pobijedila vjera i molitva, štoviše, Gospa koja je pritekla u pomoć. To je dijete izraslo u prekrasnoga mladića preko dvadeset godina, te je došao zahvaliti Gospi u Brod za dar svoga života, jer da je majka poslušala liječnike ne bi se rodio. Sličnih primjera ima puno. Jedan svećenik u Slavoniji uvijek rado svjedoči, kako također svoj život – nakon više poroda i zdravstvenih tegoba majke – zahvaljuje posredovanju Gospe od brze pomoći, kojoj se majka utjecala. Nedavno jedno takvo svjedočanstvo dođe iz županjske Posavine.

Pred dvije-tri godine na samu Veliku Gospu u svetište je hodočastila obitelj iz okolice Zagreba, supružnici i četvero djece. Oni su pripovijedali kako godinama kao par nisu mogli imati djece. Puno su stvari pokušali. No, kada su se oslonili na Boga i utekli u zagovor Gospi od brze pomoći moleći devetnicu malo-pomalo riješila se njihova teškoća. Nakon puno godina čekanja supruga je začela prvo dijete, te ga sretno rodilo. Sada ih imaju četvero i na njima dolaze zahvaljivati Gospi, te ih dalje povjeravati njezinoj pratnji kroz odrastanje i život.

Proteklih dana je u svetište došao zahvaliti mladi par, koji je deset godina čekao prvo dijete što su zagovorom Gospe od brze pomoći uslišani.

Prije nekoliko godina u jedan ljetni obični dan u svetište je došla žena od pedesetak i koju godinu iz Zadra, te povjerila službenicima brodskoga svetišta, kako dolazi svake godine kada može zahvaliti Gospi, jer je njezin muž ozdravio od karcinoma i sada nesmetano živi i radi. Brojna su svjedočanstva o uslišanjima uslijed različitih bolesti, zdravstvenih teškoća i kriza.

Brojni dolaze moliti za mir u obiteljima, za oslobođenje nekoga člana obitelji od ovisnosti, napose alkohola i droge. I tu ima itekako uslišanja. Nisu rijetke niti prošnje mladih za uspjeh na ispitima i školi.

Potresno je prije više godina bilo hodočašćenje u više navrata nekoliko obitelji iz dvaju bosanskih sela među kojima se malobrojno stanovništvo, po povratku nakon rata, neprestano prepiralo, svađalo. Čitave obitelji su dolazile moliti Gospu da pomogne, kako bi se vrati mir među njih.

Pred Gospinim likom u Slavonskom Brodu svakodnevno se u tišini moli, uvijek netko kleči, šapće svoje potrebe iz srca, prate ih katkada suze, ali i silno vjerničko pouzdanje u majčinski Gospin zagovor. Pred Gospu od brze pomoći se ne dolazi kao pred expres-automat ili servis gdje će se sve odjednom riješiti, preokrenuti, nego se dolazi sa srcem punim pouzdanja u Majku Sina Božjega, koja je svima koji je mole bliska, osjetljiva i želi pomoći ljudsko življenje na zemlji, te ga usmjeriti prema svome Sinu, prema vječnosti, pravim putem.